Адреса

03022 м. Київ, вул. Ломоносова 8Б

 

Телефон

0-800-403-911

Консервація чиллера на зиму - Підготовка чиллерів до зимового періоду в Києві

Консервація чилера на зиму - Підготовка системи чиллер-фанкойл до зимового періоду


 

Устройство, которое охлаждает или нагревает воздух в помещениях, называется фанкоил. Название происходит от 2х английских слов “fan” и “coil” (“вентилятор” и “спиральный теплообменник”). 

 

Проще говоря, это вентилятор с теплообменником, который имеет большое сходство с внутренними блоками сплит- и мультизональных систем.

 

Холодильні установки промислового масштабу використовуються на підприємствах, де є необхідність в охолодженні / нагріванні великого обсягу циркулюючого повітря або проточці охолоджувальної рідини в технологічному обладнанні.
Зазвичай чиллери використовують для охолодження (нагрівання в холодний період року) повітря в офісах і обладнання в виробничих цехах; водоохолоджувачі використовуються в литті виробів під тиском, роботі верстатів, лазерній різці, виробництві продуктів харчування, напоїв, хімікатів, напівпровідників і т.д.

З наближенням зими регулярно виникає питання про підготовку та консервації холодильного обладнання на зиму.

 

Що таке консервація чиллера, чим відрізняється від підготовки, а також, коли і хто повинен її проводити?

 

 

Підготовка або консервація чиллера на зиму?

 

Є 2 можливих сценарії роботи з холодильною системою перед початком зимового періоду:

 

  1. Підготовка чиллера до зими - це комплекс робіт з холодильною установкою для подальшої її роботи в період зими (чиллер продовжує працювати).
  2. Консервація чиллера на зиму - це комплекс робіт, що проводяться з холодильною установкою для її повного відключення на тривалий термін зберігання в період зими (чиллер припиняє свою роботу).

 

 

Давайте розберемо ці сценарії більш детально, щоб зрозуміти, де і що необхідно застосувати конкретно для вашого випадку.

 

 

Підготовка чиллера до зимового періоду

Даний варіант застосовується в тих випадках, коли немає необхідності зупиняти систему чиллер фанкойл на зиму або це недоцільно.

Наприклад, це може бути нагрівання повітря в офісах бізнес-центру, торговельного центру, гіпермаркету, виробничих цехах або цілорічне охолодження обладнання з високою робочою температурою.

 

 

 

Для такого варіанту буде правильним рішенням не зупиняти чиллер, а підготувати до можливих екстремальних умов зими.

Залежно від місця розташування чиллера (розташований він в опалювальному приміщенні або під відкритим небом) і мінімальної температури в зимовий період по трубах запускають холодоносій, що, по суті, є розчином води та етиленгліколю. Їх співвідношення в розчині розраховується спеціально для кожної системи, розрахунок якого зводиться до того, щоб сформувати рідину, що незамерзаючу рідину.

 

 

 

Іноді до складу холодоносія додають антифриз, як правило не більше 10%, що дозволяє отримати високий захист від промерзання при наявності невеликої кількості відкритого доступу до трубопроводів з зовнішнього середовища.

 

Прокладені частини комунікацій під відкритим небом захищаються теплоізоляцією, перевіряється її цілісність і при необхідності забезпечується підігрів труб за допомогою спеціальних підігрівачів.

 

 

Також додають антикорозійні речовини для збільшення захисту трубопроводів від пошкоджень зсередини.

 

Але в той же час всі ці процедури впливають на роботу системи, а саме, знижуючи її ефективність, адже теплопровідність розчинів на багато нижче, ніж у звичайної води.

 

В особливих випадках воду замінюють на антифриз. Це дає 100% гарантію захисту від промерзання, але такий спосіб дуже дорогий, хоч і дозволяє зберегти обладнання в цілісності при самих екстремальних перепадах температур.

 

 

На що акцентує увагу директор ПП "Спецсервіс" при підготовці чилера до зими:

 

 

Найбільша помилка - не проводити щорічну підготовку чиллера до зими і сподіватися на те, що ваша холодильна система" витягне "все погодні умови.

Це рішення може викликати проблеми в системі при сильних морозах і призведе серйозним до поломок в наступні сезони її експлуатації.

Часто для підготовки чилера до зими є відносно короткий відрізок часу, і ми закликаємо підприємства заздалегідь зв'язатися з нами, щоб захистити себе від можливих проблем в майбутньому.

 

 

Не відкладайте процес підготовки до зими!

 

Консервація системи чиллер-фанкойл перед зимовим періодом

При виробництві обладнання завод-виробник зазвичай прикладає докладну інструкцію з проведення консервації чилера. Якщо з тієї чи іншої причини немає такого керівництва, необхідно виконати певний перелік робіт:

 

  • зібрати холодоагент в конденсаторі та ресівері;
  • закрити вентилі компресора на всас і нагнітання;
  • видалити всю воду з трубопроводів системи, які безпосередньо контактують з холодним повітрям;
  • всі складові установки продути потоком повітря під тиском для повної гарантії відсутності води на важкодоступних місцях (вентилі, насоси ...);
  • рекомендується заповнити систему антифризом, щоб остаточно переконатися, що установка захищена;
  • закрити всі крани, чиллер знеструмити (не забудьте про відключення циркуляційних насосів) і перекрити крани для холодоагенту

 

 

Що говорить директор Спецсервіс про терміни консервації чилера:

 

В умовах клімату України розмову про консервацію чилера або холодильної установки повинен початися ще з середини вересня і закінчитися максимум в кінці місяця.

Зазвичай зупинка систем залежить від погоди, але як показує досвід, це відбувається в жовтні.

Консервація чиллерів, які будуть відключені на зиму, повинна проводитися відразу ж після закінчення сезону їх експлуатації.

Для систем, які будуть продовжувати працювати протягом зими, процес все ж повинен бути виконаний перед продовженням обробки в зимові місяці.

 

 

Як бачите, при наявності на підприємстві дослідної служби або спеціального відділу по експлуатації вашого будівель, можна обійтися і своїми силами.

 

В іншому випадку проведення робіт з підготовки або консервації чилера через високий ступінь складності краще довірити професіоналам!

 

Консервація чиллерів фахівцями Спецсервіс

 

Консервація чиллера - робота, яку краще виконати фахівцям!

 

Спроби провести її самостійно з метою економії для підприємства можуть призвести до протилежного.

 

Розрив трубопровода після замерзання в ньому рідини - наслідок неякісної консервації через часткове залишку хладоносителя в гідравлічному контурі або неправильному підборі розчину хладоносителя в разі підготовки чиллер до зими.

 

Відновлення пошкодженого гидромодуля обійдеться набагато дорожче, ніж послуги професіоналів з обслуговування холодильних установок, а правильно підібраний план робіт заощадить кошти компанії і продовжить термін служби вашого обладнання.

 

 

Please publish modules in offcanvas position.